Новини

default
Otnoshenie
06.03.2022 г.

Хуманното отношение към животните е ключово за DeLaval

Благосъстоянието на животните във фермата Hamra винаги е приоритет номер едно за Линда Тулин, мениджър на стадото и нейния екип. Тук тя споделя как работят за осигуряване на добро хуманно отношение към животните във фермата.

Хуманното отношение към животните е жизненоважно във всяка високопроизводителна млечна ферма, същото важи и за Hamra Farm, собствената търговска ферма на DeLaval. В Hamra екипът работи всеки ден, за да се увери, че животните имат подходящите условия и се работи по най-добрия възможен начин. Всеки, който познава Линда, знае, че тя се интересува дълбоко от хуманното отношение към животните и това проблясва, когато тя говори за това, което обича най-много - за кравите си.
 
Една от основните области за повишаване на устойчивостта на фермата Hamra е увеличаването на дълголетието на кравите. „Повечето фермери са наясно с ползите от работата с хуманното отношение към животните за увеличаване на продуктивния живот на техните крави. Въпросът често е как това да се случи на практика “, казва Линда. „В Hamra се фокусираме върху поддържането на балансиран процент на възпроизводство на стадото, като осигуряваме благоприятна за животните среда с достъп до питателна храна и чиста вода. Други дейности за поддържане на здравето на нашите крави се основават на техните индивидуални нужди, например, подрязване на копитата, осигуряване на вани за почистването им, поддържане на вимената в добро състояние,  осигуряване на комфорт с чесалки и др.

Здрави и щастливи крави
 
„Дълголетието на кравата започва още преди раждането на телето. Добрата генетика и правилното отглеждане на телето са важни, за да се отгледа здрава и високопродуктивна крава. Високият фокус върху благосъстоянието на животното трябва да започне веднага след раждането на телето.“, казва Линда. „Като цяло по-възрастната крава произвежда повече мляко от младата, така че има много положителни причини да поддържате кравите си здрави и щастливи. Ако добавите една допълнителна лактация, това може да има голямо значение за дългосрочната устойчивост на една млечна ферма “, казва Линда.

Околната среда на кравите

Много аспекти на фермата трябва да бъдат взети под внимание при създаването на добра среда за кравите. „Кравите почиват повече от 12 часа на ден, така че трябва да могат да лежат удобно с достатъчно място и мека постелка. Освен това те трябва да могат да се придвижват свободно и да имат достъп до качествени фуражи. Крава с висока производителност пие 150 литра вода на ден, така че достъпът до прясна вода също е много важен “, казва Линда. „Всички крави трябва да бъдат в чист обор с много въздух и подходяща температура“.
 
Във фермата Hamra фуражът се анализира щателно и оптимизира за всяка крава. Хранителният фронт е чист и добре поддържани.

Процесът на доене

Издояването на мляко е сложно взаимодействие между мозъка на кравите и вимето. „Важно е кравите да имат среда без стрес по време на доенето. Добрите рутинни режими на доене, с което се гарантира, че кравите се доят по един и същи начин всеки път в чистата околна среда и качествено оборудване са жизненоважни. Цялото доилно ​​оборудване трябва да бъде правилно поддържано и контролирано. По време на процеса на доене се събират и анализират данни, за да се осигури висококачествено мляко и добро здраве на кравите “, казва Линда.
 
Хуманното отношение към животните е изключително важна област за млечните ферми. Предоставяйки добри условия за животните, фермерите могат да подобрят здравето и дълголетието на животните, като в същото време подобрят рентабилността на фермата и намалят въздействието им върху околната среда.
Бюлетин

Списък с продукти